MICA UNIRE, UN EVENIMENT CARE A MARCAT ISTORIA ȚĂRII

În acest an se împlinesc 165 de ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Buzău – Muzeul Județean Buzău, Teatrul ”George Ciprian” și Centrul Județean de Cultură și Artă – vor implementa și în acest an programul cultural-educativ ”Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean”, program ajuns la cea de-a VII-a ediție.

Desfășurată sub forma unui ansamblu de evenimente cultural-artistice, manifestarea are ca scop marcarea unuia dintre cele mai importante evenimente din istoria României moderne, Unirea Principatelor Române. Acum 165 de ani buzoienii luau parte la ceea ce se consideră a fi primul pas către înfăptuirea României Mari. Entuziasmul lor, marcat de presa momentului, ”a făcut mare impresie Măriei Sale Prințul”, ”în aclamațiile mulțimii, Cuza (intrând) în Catedrala Episcopală”. ”Seara, atmosfera în oraș a fost feerică, totul culminând cu rămânerea în oraș peste noapte a domnitorului”.

Evenimentele vor avea loc la Centrul Muzeal ”I.C. Brătianu” după următorul program:

– 10.15 – Deschiderea oficială

– 10.30 – Piesa de teatru istoric ”Mari români”

– 11.00 – Hora Unirii

– 11.10 – Concert Ansamblul etnofolcloric Plaiurile Mioriței.

 

”Invit toți buzoienii să dăm mână cu mână pe 24 ianuarie la Centrul Muzeal I.C. Brătianu, să sărbătorim împreună Mica Unire, o pagină importantă din istoria țării noastre, ce nu trebuie uitată de niciun român. Hora Unirii este un simbol puternic al poporului nostru și sper să facem o horă cât mai mare, care să reprezinte puterea noastră de a fi uniți în momentele importante și de a ne cinsti țara.”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

În ziua de 24 ianuarie vizitarea tuturor spațiilor expoziționale ale Muzeului Județean Buzău este gratuită.