Reţeaua de gaze de la Mărăcineni a intrat în funcţiune

Primarul comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru, spune că proiectul de gaze implementat și tocmai pus în funcţiune ar putea fi considerat unicat chiar la nivel naţional, pentru că, din informaţiile sale, după 1900 nu s-a construit, de la zero, o altă reţea pentru aducţiunea gazelor naturale într-o localitate rurală, relateaza Opiniabuzau.ro

Extinderile de reţele pentru aducţiunea gazelor pare că au fost singurele „portiţe” prin care administraţiile locale puteau obţine astfel de investiţii, cu subvenţiile aferente.

Explicaţia s-ar regăsi în politicile dezvoltate de OMV Petrom, care preluase inclusiv segmentul pentru dezvoltarea reţelelor de distribuire a gazelor naturale şi în zonele rurale, dar pentru care conducerea companiei nu a dovedit interes. Singurele obiective dezvoltate de compania austriacă pe orizontală în România aveau să fie reţelele naţionale de staţii pentru vânzarea, la pompă, a combustibililor.

Nici ca membră a Comunităţii Europene, România nu a reuşit să convingă factori de decizie care să faciliteze accesul la fonduri europene pentru subvenţii financiare pe domeniul înfiinţării de reţele de gaze naturale, pentru că la acel nivel, pare-se, astfel de investiţii erau considerate „de lux”! Aşa s-ar putea explica absenţa unor asemenea investiţii în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) aprobat şi susţinut financiar de Comisia Europeană.

Guvernarea social-democrată din mandatul 2016–2020 a modificat legislaţia pe domeniul investiţiilor în reţele pentru aducţiuni de gaze naturale şi înfiinţare de reţele pentru distribuţia acestora la gospodăriile populaţiei. Principala măsură adoptată a fost alinierea legislaţiei pe domeniu cu cea europeană, ţinta fiind, evident, accesul spre programele cu finanţare UE.

Din poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau din cea de vicepremier în Guvernul României, actualul premier, deputatul buzoian Marcel Ciolacu, a urmărit programul de aliniere, în paralel punând la punct un program naţional pentru aducerea gazelor naturale în special în zonele rurale ale României.

Programul dezvoltat şi susţinut de Marcel Ciolacu avea să regăsească proiectul „Gaze la Mărăcineni” într-o a treia fază de promovare, numai în mandatul actualului primar, Constantin Dumitru. Ceilalţi doi primari, Ion Catinca şi Ion Drăghici, încercaseră alte variante de proiecte, dar politicile pentru sprijinirea unor astfel de investiţii, aşa cum au fost prezentat mai sus, au sistat demersurile.

Citeste articolul integral Opiniabuzau.ro