Un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind RCA a fost înregistrat marţi la Senat, iniţiatorii (16 deputaţi PNL şi UDMR) cerând plafonarea preţurilor RCA la tarifele de referinţă ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
„Falimentul unei companii gigant din domeniul asigurărilor (City Insurance) a creat o pseudojustificare de a elucta câştiguri financiare greu de suportat de către cetăţenii care trebuie să încheie asigurări civile obligatorii iar în acest context eratic social şi economic, legiuitorul trebuie să prezinte o modalitate de protecţie acestor categorii de cetăţeni”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Potrivit acesteia, companiile de asigurare de pe piaţa de profil din România au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult creând inadvertenţe socio-economice pe piaţa de profil ducând de foarte multe ori la imposibilitatea încheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie. Proiectul îşi propune să descurajeze asigurătorii RCA să mai majoreze tarifele percepute asiguraţilor, inclusiv prin sancţionarea cu mărirea amenzii pentru faptele asigurătorilor RCA, de la 50.000 lei la 500.000 lei. Potrivit acestei iniţiative legislative, asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule, ţine cont de directivele europene în materie, de experienţa altor state membre relativ la reglementarea acestei asigurări scrie https://stiridinsursebuzau.ro
,,Așa cum ați subliniat si dvs., sunt majorări substanțiale, în unele cazuri mai ales în ceea ce privește transportul de marfă, s-a ajuns chiar la dublare, uneori chiar și la triplarea tarifelor RCA. Ideea acestor majorări nu a fost înțeleasă și nu a fost explicată de nimeni, în schimb ne confruntăm cu o majorare atât în ceea ce privește persoanele juridice, dar și persoanele fizice. Am constat cu toții că în momentul când am fost să ne reînnoim polițele RCA, de multe ori ele s-au dublat.
Eu cred că înainte de a vorbi de o autoritate a statului, vorbim de o voință a cetățenilor, iar noi în momentul ăsta nu suntem alt ceva parlamentarii, decât vocea cetățenilor și vocea oamenilor. Noi suntem trimiși acolo de către oameni, tocmai pentru a legifera în interesul lor”, a spus deputatul PNL, Gabriel Avramescu, într-o intervenție telefonică la B1TV.
Conform propunerii de act normativ, asigurătorii RCA vor fi obligaţi să nu depăşească tarifele de referinţă ale ASF. Prin prezenta, iniţiatorul doreşte să rezolve problemelor semnalate pe piaţa asigurărilor RCA. De asemenea, actul normativ va permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiara, a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice.