Spitalul de Boli Cronice din comuna Smeeni, judeţul Buzău, pe care guvernul Boc urma să-l desfiinţeze, înregistrează o dezvoltare accelerată în ultimii zece ani, iar baza investiţiilor o reprezintă atragerea fondurilor europene. Ultimul proiect, care a avut o valoare de aproape 3 milioane de euro , atât din fonduri atrase prin Programul Operaţional Regional, cât şi bani din bugetul local, a fost finalizat în decembrie 2023 şi a constat în amenajarea unei baze de recuperare medicală dotată la cele mai înalte standard, scrie Buzau.net
Proiectul a constat în construirea unui nou corp de clădire, în curtea unităţii medicale, dar şi dotarea cu aparatură medicală modernă care va permite pacienţilor să urmeze tratamente noi, care nu se mai regăsesc în oferta niciunei clinici de stat sau private din Regiune. Lucrările s-au desfăşurat într-un timp record, iar începând cu luna februarie bolnavii pot beneficia de primele tratamente, scrie bursa.ro.
„Întregul proiect finanţat prin POR, care s-a încheiat la 31 decembrie 2023, a avut ca valoare eligibilă 2,5 milioane de euro, însă partea de cofinanţare, pentru că valoarea a depăşit cu mult necesarul, a fost de încă 1,7 milioane de lei. Contractul a fost semnat în 2019, construcţia a început în 2022 şi la finalul anului trecut totul era gata. Acum mai aşteptăm autorizarea bazinului în care se vor desfăşura şedinţele de recuperare medicală şi în februarie inaugurăm baza de tratament”, a spus Marilena Dobrescu, managerul Spitalului de Boli Cronice Smeeni.
Spitalul din comuna Smeeni se transformă uşor, dar sigur, într-una dintre cele mai moderne unităţi spitaliceşti din judeţ, astfel că, prin noul proiect unitatea medicală marcheză încă o premieră. Mai exact, noua bază de recuperare este singura care va oferi hidroterapie pacienţilor cu limitări locomotorii, atât copii cât şi adulţi, este pregătită pentru inaugurare.
„Avem o piscină în care se vor desfăşura şedinţele de recuperare medicală pentru pacienţi cu probleme locomotorii, vor fi echipamente pentru recuperare neuromotorie, acele lifturi mobile ca pacientul să poată să îşi facă recuperarea medicală în apă, o piscină cu apă normală, nu apă sărată, dar încălzită, cu echipamente medicale ce funcţionează în apă, respectiv bandă, bicicletă, trambulină de apă, cu personal medical dedicat pentru această parte de recuperare medicală şi alături de care se va face o recuperare activă în două săli de kinetoterapie de 200 mp cu echipamente care nu se pot găsi în partea aceasta de ţară nici măcar la clinici private.
Vorbim de tratamente ce sunt necesare pentru pacienţii cu afecţiuni locomotorii cu limitări datorită accidentelor vasculare cerebrale, de exemplu, sau cu limitări date de afecţiuni congenitale şi aici mă refer la copii cu distrofii cu artrofii şi aşa mai departe. Există şi o zonă de tranziţie pe înălţime variabilă după care este o zonă cu adâncime de 1,80 m astfel încât pacienţii care sunt în etapa avansată de recuperare să poată inclusiv să înoate”, a declarat managerul Spitalului Smeeni, Marilena Dobrescu.
Citește articolul integral pe bursa.ro