Tradiția covrigilor de Buzău, amenințată. Mulți producători s-au abătut de la rețetă

Buzăul deține câteva zeci de covrigării care produc gustoasele inele din cocă, subțiri și aurii. Clienții de pretutindeni, aflați în trecere prin oraș, îi cumpără satisfăcuți că au în meniu un veritabil produs tradițional, cu o istorie de 200 de ani în spate. Cele mai multe simigerii din oraș s-au abătut însă de la rețeta veche a covrigilor de Buzău, scrie adevarul.ro.

Covrigii de Buzău sunt copți pe bandă. FOTO Iulian Bunilă

Colăcelul auriu este făcut din cele mai modeste ingrediente, făină, apă, drojdie, sare şi puţin zahăr, şi este la mare căutare mai ales în perioadele de post. Chiar dacă are la bază o reţetă extrem de simplă, covrigul de Buzău stârneşte poftele prin mirosul aluatului copt la vatră şi mai ales prin aspect. Inelul auriu şi crocant a devenit în ultimii ani un simbol al Buzăului.

În august 2018, covrigii de Buzău au devenit marcă atestată şi recunoscută la nivel naţional. Practic, acolo unde vom găsi etichete marcate cu înscripţia „covrigi de Buzău”, știm că aceştia sunt făcuţi după reţeta originală şi din ingrediente naturale. Reprezentanţii Direcţiei Agricole Buzău lucrează de mulţi ani și la dosarul prin care acest produs va fi recunoscut în Europa.

Dar în ultima vreme, cele mai multe simigerii din Buzău s-au abătut, rând pe rând, de la rețeta veche a covrigilor de Buzău. Ele au renunțat la cuptoarele pe vatră, alimentate cu lemne, zidite din caramidă de șamotă, pentru a le face loc cuptoarelor electrice cu bandă, instalații ce pot fi cumpărate chiar și cu o investiție de 10.000 de lei, dar care asigură o coacere rapidă a produselor de patiserie.

„Știm că adevăratul covrig de…

Citește articolul integral pe adevarul.ro.