Apele Române şi ANIF, pe cale să provoace un dezastru în agricultura buzoiană

„Cei care au ordonat şi au oprit apa de pe canal sunt criminali!”, este mesajul transmis de agricultorii din bazinul legumicol „Mărăcineni-Săpoca”. Trei dintre cei mai mari fermieri buzoieni – Afiliu, Vâlcu şi Ralea – se roagă de autorităţi să le mai lase apa pe canal măcar jumătate din luna octombrie, scrie Opinia Buzau

Marțea trecută, apa de pe canalul de irigaţii ce străbate grădinile de legume cultivate pe teritoriul satelor Măteşti (comuna Săpoca), Potoceni, Căpăţâneşti şi Mărăcineni a fost oprită. De asemenea, şi pe „Canalul de Vest”, componentă a Canalului Siret-Argeş. Fără niciun anunţ sau avertisment(!) prealabil. De atunci, între agricultorii din bazinul legumicol „Mărăcineni-Săpoca” s-a instaurat starea de disperare. Pentru că, cele peste 50 de hectare pe care au fost înfiinţate culturi de Varză de Buzău sunt considerate, deja, compromise! La rândul lor, cei trei fermieri se tem că noile culturi înfiinţate, de grâu şi rapiţă, pe aproximativ 2.000 de hectare, nu vor avea şanse să răsară, din cauza secetei prelungite! „Un atac la Varza de Buzău”, spun legumicultorii, „pentru ca piaţa să rămână liberă pentru… importuri(!)”.

De cealaltă parte, cele două instituţii, Apele Române-Sucursala Buzău şi ANIF Buzău, reprezentante ale statului român, care, la prima vedere ar fi vinovate pentru necazul provocat pe ambele maluri ale râului Buzău, încearcă să formuleze „apărări” separat, la adăpostul procedurilor birocratice.

Citește articolul integral  Opinia Buzău