Efectele schimbarilor climatice si reducerea resurselor de apa pot pune in dificultate activitatea pompierilor

Episoadele de secetă înregistrate în ultimii ani, pe fondul schimbărilor climatice, au afectat ramuri importante ale agriculturii şi, mai nou, pun presiune pe capacitatea de stingere a incendiilor a cărei sursă principală este apa, relateaza agerpres.ro

Potrivit specialiştilor Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Neron Lupaşcu”, în anul 2023 au fost înregistrate peste 9.800 de evenimente care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, între ele 456 de incendii şi 295 de incendii de vegetaţie uscată. În funcţie de specificul fiecărei intervenţii, ISU dispune de autospeciale pentru stingere cu apă şi spumă de capacităţi diferite, între 4.000 şi 10.000 litri, o autospecială de primă intervenţie pentru lucrul cu apă la înaltă presiune şi hidroperforare şi alte câteva dotări necesare pentru acoperirea oricăror situaţii care presupun intervenţia pompierilor.

Cele mai multe dintre situaţiile de urgenţă gestionate de ISU Buzău, în afara celor medicale, sunt determinate de incendii, intervenţii care pot mobiliza în funcţie de anvergura lor forţe şi resurse importante. Doar pentru lichidarea unui incendiu localizat la nivelul unei locuinţe, pompierii pot consuma în medie 15.000 litri de apă.

„La un incendiu de locuinţă, consumul de apă depinde de suprafaţa acesteia, la o suprafaţă medie de 100-150 de metri pătraţi. dacă arde generalizat se consumă cam 15.000-20.000 de litri. Dacă vorbim de un incendiu de vegetaţie uscată sau un incendiu de pădure, sunt mai multe variabile, teren, coronament. La incendiul de pădure de la Breaza s-a folosit foarte multă apă pentru că era o pădure de răşinoase, stratul de ace uscat depus pe sol era foarte gros, ardea la suprafaţă, bătea vântul”, a declarat pentru AGERPRES, Marian Găman, şef gardă intervenţie stingere din cadrul ISU Buzău.

Citește știrea integral aici  agerpres.ro