Emiratele Arabe Unite au devenit destinația preferată de relocare a averilor rusești

Rușii caută modalități de a evita restricțiile occidentale. Pentru a-și asigura averile și a se sustrage din ceea ce pare în ochii lor – o situație politică din ce în ce mai periculoasă, tot mai mulți dintre ei aleg ca destinație preferată pentru a-și reloca averile – Emiratele Arabe Unite, scrie forbes.ro

Aceasta este o schimbare incredibilă, în ceea ce privește afluxul de capital în Dubai din punct de vedere al asigurării aportului financiar, notează Deutsche Welle. În ultima perioadă, tot mai multe superyacht-uri au acostat în Dubai, pe motiv că Emiratele Arabe Unite nu au impus aceleași sancțiuni dure Rusiei.

„Există o îngrijorare tot mai mare că Dubaiul va deveni într-adevăr un centru și mai mare pentru banii oligarhilor ruși”, a confirmat Jodi Vittori, profesor la Universitatea Georgetown din Washington și expert în corupție, finanțe ilicite și fragilitatea statului.

Datorită controlului sporit de către organizații precum Financial Action Task Force (FATF), un organ de supraveghere global pentru spălarea banilor, au existat însă câteva modificări recente ale legilor. La începutul acestei luni, după un an de observații, FATF a pus Emiratele Arabe Unite pe o așa-numită „listă gri”, ceea ce înseamnă „o jurisdicție sub monitorizare sporită”.

Desigur, Emiratele Arabe Unite nu sunt singurul loc în care bogații care fug de sancțiuni și-ar putea pune la adăpost finanțele. Mai există alte 23 de state pe lista gri a FATF, inclusiv Pakistan, Sudanul de Sud, Insulele Cayman, Yemen și Maroc.

Dintotdeauna, Emiratele Arabe Unite au reprezentat o destinație populară de vacanță și pentru ruși, care nu aveau nevoie de viză. În 2019, Emiratele Arabe Unite au atras aproximativ 730.000 de turiști ruși. Specialiștii în domeniu susțin că aproximativ 100.000 de vorbitori de limbă rusă trăiesc în prezent în Emiratele Arabe Unite.