FOTO | Când se reiau irigațiile la Buzău

Umiditatea din sol este la un nivel foarte scăzut în România, lucru care pune serios în pericol culturile, iar fermierii sunt pe punctul de a se confrunta cu o perioadă similară cu cea a verii anului 2020. Pentru a evita acest lucru, Ministerul Agriculturii împreună cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a făcut demersurile necesare, astfel încât canalele de irigații să fie reabilitate pentru a asigura apă fermierilor.

La Buzău, șantierele sunt în toi la canalul principal Buzău-Vest, astfel încât, suprafața irigată să ajungă la 20.000 de hectare. Lucrările sunt aproape de final, astfel că, la începutul lunii aprilie, fermierii se vor putea folosi de apă. În județ au fost deja încheiate contracte pentru o suprafață de 14.919 hectare, dintre care, 13.391 sunt din Câmpia Buzăului, iar 1.528 hectare din Amaru. citește mai mult opiniabuzau.ro

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează fermierii că infrastructura de îmbunătățiri funciare este pregătită pentru funcționare și poate asigura un nivel optim al apei pentru irigații. La data de 22 martie, suprafața potențial irigabilă era de 1.289.381 ha, fiind deservită de infrastructura de îmbunătățiri funciare funcționabilă, din care 3.009 km de canale. Până la această dată au fost  încheiate 768 de contracte pentru o suprafață de 681.397 ha, potrivit celor mai recente date ale ANIF.