Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a declarat luni, într-o conferință de presă comună cu omologul din Republica Moldova, Sergiu Prodan, că nu cunoaște detalii despre controversa apărută în legătură cu jurizarea la Eurovision și nici nu a vorbit cu conducerea televiziunii publice, dar vrea ca România să transmită că „se simte nevoia unei reforme” a acestui concurs, care a devenit „un portstindard politic”.
„Știu și eu cât dvs. Două două lucuri vreau să spun: 1. că politizăm din ce în ce mai tare un fenomen care a început a fi unul cultural și de unire al țărilor din Europa; și 2. compromitem nu doar fenomenul în sine, ci și atenția și sprijinul pe care trebuie să le acordăm Ucrainei”, a spus minstrul Lucian Romașcanu, răspunzând jurnaliștilor care l-au întrebat despre scandalul legat de Eurovision.
„Ucraina trebuia să câștige. Probabil că pe merit. Nu avea nevoie de astfel de lucruri. Cei care au gândit – și sper că nu au fost românii -, EBU, să facă un astfel de transfer de voturi au făcut rău lor, competiției și Ucrainei”, a declarat Lucian Romșcanu.
El a precizat că Ministerul Culturii nu are niciun fel de implicare în această chestiune. „Dar ne preocupă. Mi-aș dori să se întâmple o resetare completă a Eurovision, pe alte baze, doar publicul să conteze, pentru că această împărțire politică a voturilor – pe care o vedem de ani de zile – nu are nicio legătură”, a spus ministrul culturii. „Nu văd cum poți să oprești chestia asta cu datul voturilor către alții decât dacă lași la alegerea publicului.
Dacă pui un juriu, inevitabil: hai că sunt frații noștri”, a explicat Romașcanu.
„Sper că din ce se va analiza să rezulte că nu la noi a fost problema. În al doilea rând, să transmitem nevoia unei reforme la Eurovision”, a adăugat Lucian Romașcanu.
Chiar dacă Ministerul Culturii nu are niciun fel de implicare în scandalul Eurovision, ca orice român, cetățean al unei țări care merită respectul celorlalte state ale Uniunii Europene, mă simt extrem de mâhnit și dator în același timp să spun câteva lucruri:Mai mult ca oricând, cred că este absolut necesară o resetare completă a Eurovision, pe alte baze, unele care sa pună publicul pe primul loc, iar votul oamenilor să conteze cu adevărat! Împărțirea politică a voturilor – pe care o vedem de ani de zile – nu are nicio legătură cu menirea pe care acest concurs ar trebui să o aibă. Deja se politizează mult prea mult un fenomen care a debutat ca fiind unul cultural, cu scopul de a uni si de a consolida relațiile dintre țările Europei și nu de a le dezbina!Cel mai trist este că excesul de zel al unor decidenți a făcut, de fapt, rău Ucrainei care trebuia să câștige, sau să piardă, exclusiv prin merite artisticeVotul politic, pe simpatii sau vecinătăți, nu are legătură cu muzica. Asta nu implică România sau Moldova din evidentul motiv că suntem același popor, aceeași cultură. Într-un Eurovision reformat poate Romania și Moldova ar trebui sa propună o singură piesă în competiție În concluzie, așteptăm rezultatele unei anchete și tot ce îmi doresc este că TVR să nu fie implicată…