Ministrul Lucian Romașcanu, vizită istorică la Chișinău

Ieri, 27 martie 2023, a fost o zi plină de evenimente la Chișinău. Ziua a început cu deschiderea conferinței „105 ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA” în Sala Unirii, locul unde s-a votat, în 27 martie 1918, unirea. Alături de academicieni, istorici și profesori, la eveniment au participat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, împreună cu primarul Constantin Toma, au acordat un interviu la TVR Moldova discutând despre însemnătatea zilei și viitorul Moldovei și României. Ora 15:00 a fost momentul dezvelirii busturilor lui Alexandru Marghiloman și al lui Ion Inculeț, artizanii unirii Basarabiei cu România de la 1918. Gestul primăriei Buzău de a dona acest ansamblu statuar fiind un semn de prietenie și solidaritate între cei două țări.

„Ieri, 27.03.2023, de Ziua Mondială a Teatrului dar, cu muuult mai important, la aniversarea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, am avut la Chișinău o zi plină, alături de celălalt ministru al culturii române, Dl. Sergiu Prodan.
Ziua a început cu deschiderea conferinței „105 ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA” care a avut loc într-un spațiu încărcat de istorie, Sala Unirii, locul unde s-a votat, în 27 martie 1918, unirea cu România. Inițiativă a Primaria Buzau și Consiliul Raional Ialoveni, a strâns academicieni, istorici, profesori, care au contribuit semnificativ la aducerea în fața publicului de noi informații despre marele eveniment.


Am continuat cu un interviu la TVR Moldova împreună cu ministrul Sergiu Prodan și cu primarul Buzăului Constantin Toma, unde am discutat despre însemnătatea zilei, despre trecutul dar și despre viitorul Moldovei, al României.


La ora 15:00 am participat la dezvelirea busturilor lui Alexandru Marghiloman și al lui Ion Inculeț, artizanii unirii Basarabiei cu România de la 1918. Un moment de mare încărcătură emoțională, alături de IPS Petru, Mitropolitul Mitropolia Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.
Gestul primăriei Buzău, al primarului Buzăului Constantin Toma, de a dona acest ansamblu statuar, arată dimensiunea, și sufletească și a faptelor concrete, din partea buzoienilor către frații din stânga Prutului.
La ora 17:00 am avut onoarea de a participa, alături de ministrul Sergiu Prodan, la decernarea premiilor Ministerul Culturii al Republicii Moldova pe anul 2022. Emoții multe, mai ales când micuțul violonist Cezar Moldoveanu ne-a încântat cu talentul său.
La ora 19:00 a avut loc momentul culuminat al zilei, concertul „Limba română este patria mea”, un regal de muzică și poezie cu artiști români de pe ambele maluri ale Prutului.
Momentul de mare emoție a fost acordarea Premiului pentru Întreaga Activitate pentru trei legende ale culturii române, Nicolae Botgros, Grigore Leşe și Gheorghe Zamfir!
O ocazie unică, să-i avem pe toți acești minunați artiști, în același timp, pe aceeași scenă!
Așa cum scrie presa din Moldova, 27 martie pare că a devenit a doua Zi Națională a țării. Sunt fericit că, împreună cu președintele Partidul Social Democrat și al Camera Deputaţilor, dl. Ion Marcel Ciolacu, împreună cu colegi miniștri și parlamentari, cu primari din România, am fost parte a acestei superbe sărbători!


Mulțumiri din suflet gazdelor noastre generoase: Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Dl. Igor Grosu, ministrul culturii Dl. Sergiu Prodan, directorul Teatrul National „Mihai Eminescu”, Dl. Hadarca Petru!” a scris ministrul Romașcanu pe pagina sa de Facebook.