Obiective istorice de importanță națională vor fi reabilitate prin finanțare atrasă de la BDCE

La capătul a doi ani de la transmiterea scrisorii de intenție privind acordarea creditării pentru co-finanțarea unor noi investiții în infrastructura culturală și odată încheiată negocierea condițiilor tehnice și financiare, pe data de 9 iunie a fost semnat Acordul-cadru de împrumut dintre România și BDCE, în valoare de 216 mil. Euro, destinat Proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România.

Costul total net al proiectului se ridică la 270 milioane euro, din care 216 milioane euro (80% din cost) din împrumutul BDCE și 54 milioane euro (20% din cost), contribuția de la bugetul de stat.

Parafarea Acordului-cadru de împrumut va asigura, indiferent de fluctuațiile politice sau guvernamentale, toate sumele necesare realizării celor opt obiective investiționale într-un context critic pentru starea monumentelor istorice din România și pentru infrastructura culturală în genere, ca rezultat al lipsei sistemice de finanțare sau al subfinanțării acestei ramuri a culturii.

Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, pe pagina sa de Facebook: