Cu 389 voturi pentru din 628 înregistrate, raportul europarlamentarului Victor Negrescu arată sprijinul consistent al Parlamentului European pentru aderarea României la spațiul Schengen
Raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind procedurile legislative speciale, care solicită justificarea legală a veto-urilor și invită Parlamentul European să sesizeze Curtea de Justiție a UE atunci când cooperarea loială între instituții nu este respectată, a fost votat cu o largă majoritate de plenul legislativului european de la Strasbourg.
În intervenția avută înaintea votului, în prezența întregului Parlament European, chestorul legislativului european Victor Negrescu a subliniat importanța acestui raport pentru aderarea României la spațiul Schengen, dar și pentru apărarea rolului instituției pe care o reprezintă și a tratatelor europene.
“Acest raport este esențial pentru garantarea cadrului interinstituțional al Uniunii Europene, aplicarea principiului cooperării loiale și respectarea rolului Parlamentului European.
În documentul aprobat cu o largă majoritate de Parlamentul European, cu sprijinul consistent al raportorilor alternativi, pe care l-am apreciat foarte mult, spunem clar că deciziile la nivelul UE nu trebuie amânate, nici blocate printr-un drept de veto nejustificat, așa cum a fost cazul, de exemplu, în ultimii 13 ani, în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria.
De asemenea, menționăm faptul că și Consiliul trebuie să respecte recomandările și rolul Comisiei și al Parlamentului și să se angajeze într-un dialog deschis și constructiv.
Mai mult, avem nevoie de claritate juridică cu privire la invocarea procedurilor legislative speciale pentru prevenirea blocajelor instituționale.
Nu în ultimul rând, raportul este de o importanță crucială, deoarece Parlamentul solicită statelor membre să formuleze justificări ale voturilor și veto-urilor lor, care ar trebui să aibă argumente juridice corelate cu dispozițiile tratatelor, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și care să fie în deplină conformitate cu valorile UE.
Acest lucru este fundamental pentru respectarea deplină a principiului cooperării loiale și a drepturilor tuturor cetățenilor UE.
De aceea, raportul nostru solicită Parlamentului European să sesizeze Curtea de Justiție a UE atunci când un vot sau o decizie nu respectă aceste principii cheie ale Uniunii Europene.
Totodată, mă bucur că acest raport susține ferm aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, solicitând o decizie imediată în favoarea ambelor țări. Cu toții suntem de acord că ambele state respectă toate criteriile și că o decizie trebuie adoptată de îndată.
Dincolo de clarificarea juridică importantă pe care o oferă, raportul reprezintă un mesaj politic clar, și anume că apărăm cu toții rolul cheie al instituției noastre, mai exact al Parlamentului European, și al tratatelor UE”, a explicat reprezentantul României în Parlamentul European, Victor Negrescu.
În cadrul raportului, eurodeputatul social-democrat clarifică juridic metodele prin care aceste prevederi pot fi activate, punând astfel sub presiune Austria și Olanda în negocierile privind aderarea României la spațiul Schengen și în eventualitatea unui nou vot sau chiar al unui nou veto nejustificat.