Marți, 31 octombrie 2023, în cadrul proiectului „Seri împreună”, Primăria Municipiului Buzău și Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău vă invită într-o călătorie culturală și spirituală pe cel mai impresionant deal din Subcarpații de Curbură – Dealul Istrița.
Primul obiectiv va fi Satul Dacic aflat în apropierea siturilor arheologice ce aparțin civilizației dacice pe aceste meleaguri. Inițiativa reconstruirii acestui sat îi aparține părintelui Mihail Milea, fiind un proiect unicat de istorie, tradiție și spiritualitate, realizat prin Fundația Sfântul Sava de la Buzău. Acesta cuprinde locuințe realizate din lemn, pământ și piatră, un atelier de olărit, un iaz cu pește, cuptor de pâine, instrumente de prelucrare a strugurilor şi multe alte obiecte, specifice vremurilor străvechi. Tot aici vă veți putea închina la Biserica Sfântul Serafim de Sarov.
Și pentru că trăim vremuri tulburi și avem nevoie mai mult ca oricând de modele de oameni care își păstrează credința adevărată, echilibrul și frumusețea sufletească, următorul popas va fi la Căminul pentru bătrâni din Năeni, unde vă va aștepta părintele Mihail Milea, un izvor nesecat de smerenie, bunătate și iubire de oameni. Sfinția sa vă va prezenta Căminul, construit la propria inițiativă prin Fundația Sfântul Sava de la Buzău, vă va hrăni sufletele cu un cuvânt de învățătură, apoi vă va oferi o gustare caldă.
Vizita va fi continuată la Grotele preistorice, Tabăra de sculptură din Năieni și Biserica dintr-o Piatră. Biserica a fost pictată în stil bizantin, iar la construirea acesteia a fost folosită celebra piatră de Năeni. Lângă biserică se află un mormânt de piatră cu o vechime de peste 2600 de ani.
Ultimul popas va fi în comuna Pietroasa, un loc încărcat de istorie și tradiții, cunoscut în special pentru comorile sale neprețuite: celebra Cloșcă cu Puii de Aur și Centru viticol. După vizita la Castrul roman, vechi de peste 1600 de ani, care încă mai păstrează urmele bazinelor de apă caldă și apă rece, a sălilor pentru exerciții și antrenamente, veți fi răsfățați cu povestea Stațiunii de Cercetare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, unde veți putea admira arhitectura clădirii, vasele din lemn de 5000-6000 de litri din pivniță, sticlele de 70-80 de ani din vinotecă.
Transportul se asigură cu autocarul și este gratuit.
Participarea se face pe bază de invitație în limita a 105 locuri!
Invitațiile se vor ridica de la Vila Albatros, luni, 30 octombrie, între orele 9:00 – 12:00.