Școala Puiești reabilitată energetic prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Școala Puiești se pregătește să intre într-o nouă eră a eficienței energetice și a sustenabilității, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Primarul comunei Puiești, Rodica Bârlă, a anunțat începerea lucrărilor de renovare a clădirii școlii, cu scopul de a crea un mediu de învățare optim elevilor și de a reduce semnificativ consumul de energie.

Prin intermediul lucrărilor de reabilitare planificate se vor aduce mai multe îmbunătățiri clădirii precum: izolarea termică a pereților exteriori, schimbarea tâmplăriei existente cu una din PVC și instalarea unui sistem modern de încălzire cu pompe de căldură. De asemenea, se vor monta panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, iar sistemul de iluminat va fi actualizat la tehnologia LED.

Stadiul lucrărilor a fost anunțat de primarul Rodica Bârlă pe pagina sa de Facebook:
„Școala Puiești reabilitată energetic prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
Programul de reabilitare reprezintă o oportunitate pentru reducerea semnificativă a consumului de energie, precum și de a crea condiții mai bune pentru performanța școlară și sănătatea elevilor și a profesorilor.

Corpul de clădire al Școlii Puiești este destul de vechi ( planșeul din șipci de lemn cu umplutură de pământ) cu probleme de igrasie, mucegai și ineficient energetic, ceea ce se reflectă în facturile ridicate la energie electrică și termică.
Întrucât în viitorul apropiat acest corp de clădire va găzdui întreaga activitate didactică, am luat decizia reabilitării energetice a acestuia pentru a crea un mediu eficient și optim pentru învățare.

În urma renovării, consumul total anual de energie al clădirii pentru încălzire va fi diminuat cu peste 60%. De asemenea, școala va beneficia de energie electrică „verde”, obținută din surse proprii.

Principalele lucrări de reabilitare energetică prevăzute:
– renovarea anvelopei clădirii prin izolare termică a pereților exteriori, soclul, planșeul;
– se va schimba integral tâmplăria existentă cu tâmplărie performantă energetic din PVC cu geam tripan și se vor dota ferestrele cu parasolare din aluminiu;
– se vor moderniza instalațiile de încălzire interioare (rețelele de conducte in pardoseală și radiatoare) și se vor monta echipamente de filtrare a aerului cu recuperare de căldură;
– se va înlocui sistemul de iluminat cu unul ultramodern bazat pe surse de iluminat tip LED;
– se va instala un sistem de 30 de panouri fotovoltaice, de 500W fiecare, pentru producerea electricității din surse „verzi”;
– se va înlocui sistemul de producere a energiei termice cu un sistem de încălzire cu pompe de căldură.
Lucrările sunt în plină desfășurare, având în vedere faptul că termenul de implementare al proiectului este de 9 luni și evităm efectuarea lucrărilor în sezonul rece.”