Ce trebuie să știi despre jucăriile pentru motricitate

Jucăriile pentru copii nu sunt, în ciuda numelui lor, doar pentru o simplă joacă; și în același timp nu sunt toate atât de distractive. Chiar și dintr-o scurtă experiență a ta ca părinte sau prin intermediul unei minime informări de bază vei cunoaște că există un tip de jucării special dedicate, esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului tău! Acest tip de jucării speciale sunt cele pentru motricitate.

Există două tipuri de abilități motrice la copii. Abilitățile motrice fine, care se referă la acțiuni ce implică grupuri musculare mici la nivelul mâinilor, picioarelor precum și a feței. Sunt abilități ce țin de coordonarea dintre ceea ce vede ochiul și atingerea mâinilor, ce implică activități precum mișcarea ochilor, mișcarea limbii, zâmbetul, suflarea, apucarea unui obiect sau tăierea unei figuri. Abilitățile motrice brute țin de activități care implică grupuri musculare mari, și se referă la mișcări ale unor părți mari ale corpului: picioarele, brațele, capul, abdomenul sau spatele.

În cele ce urmează vei afla informații legate de unele jucării pentru motricitate fină pe care ar trebui să le cunoști ca să alegi ce e mai bine pentru puiul tău, în funcție de vârsta sa.

0-3 luni

Există un tip de jucării foarte interesante făcute pentru a-i determina pe sugari să exerseze cât timp stau pe spate, să urmărească obiectele, să le apuce, să își atingă picioarele. Aceste jucării stimulează abilitățile senzoriale și îmbunătățesc abilitățile de coordonare a mâinilor cu ochii. Jucăriile de pluș, jucăriile cu senzori, mingiile deformate sau obiectele suspendate sunt câteva exemple ale acestei categorii.

3-6 luni

Este perioada în care bebelușii curioși își explorează jucăriile ajungând să folosească toată mâna. Așadar, micuțul are nevoie de jucării care îi permit să exploreze, să prindă și să atingă diferite texturi pentru dezvoltarea tactilă, împreună cu îmbunătățirea dexterității. Și scaunul de podea este minunat pentru el dar și potrivit pentru tine atunci când trebuie să faci treburi în casă. De asemenea, încurajează dezvoltarea mișcării, cu ajutorul lui sprijinindu-se în deplasare după jucăriile distractive. Pernuțele jucăușe, jucăriile muzicale sau cuburile cu diferite funcții pe fiecare față sunt alte câteva exemple potrivite pentru această categorie de vârstă.

6-12 luni

În această perioadă, copilul are nevoie de jucării pentru dezvoltarea cognitivă, a coordonării mâinilor cu ochii și a abilităților motorii. Acest tip de jucării poate fi folosit într-un mod distractiv pentru a încuraja șezutul, statul în picioare și chiar mersul. Setul de inele suprapuse, minicăruciorul de plimbat, măsuța de învățare, plafonul cu găuri și forme corespunzătoare, turnul spiral cu bile, trenulețul, un minipian sau cărțile cu clapă sunt cele mai reprezentative și folositoare pentru acest interval de vârstă.

1-3 ani

Între 1 și 3 ani, copiii pot face din ce în ce mai mult cu mâinile lor pentru că abilitățile motorii fine se dezvoltă rapid. De aceea, activități precum ar fi construirea de turnuri de blocuri, manevrarea pârghiilor sau întorsul paginilor unei cărți sunt dintre cele mai firești. Prin urmare, copilul tău are nevoie de jucăriile care implică stivuirea, montarea, echilibrarea sau care presupun utilizarea unei mișcări de rotire, dar și desenul, interacțiunea socială sau diferențierea culorii/formelor. Un set bloc de construcții din lemn, puzzle-uri din lemn, salteaua cu apă pentru desen, set de creioane groase (ușor de prins), autocolantul, plastilina, sortatorul de forme, pușculița, minitoboganul, minicoșul de baschet, tunelul de târât sau tricicletele sunt exemplele cele mai potrivite ale acestei perioade.

3-5 ani

Copiii preșcolari ajung la etapa manevrării unor tacâmuri, a ridicării fermoarelor și a ținerii creioanelor între degete. În acest interval, copilul tău devine creativ, folosindu-și imaginația. Are nevoie așadar de jucării care susțin dezvoltarea cognitivă, coordonarea ochi-mână, abilitățile sociale, forța și echilibrul. Jucăriile magnetice, placa de activități cu încuietori, setul de scule, înfășurarea mărgelelor groase pe șir, setul de construcții din lemn, tabla de scris, benzile de țesut, lego-ul, minicoșul de baschet, trambulina sau șotronul sunt exemple de jocuri ajutătoare la aceste vârste.

Aceste tipuri de jucării pentru motricitate, selectate după categorii de vârstă, reprezintă surse excelente pentru copii ca să-și dezvolte abilitățile motrice. Folosindu-le după regulile expuse, copilul va dezvolta aceste abilități motorii în mod sistematic și mult mai repede decât alții de vârsta lor.

Photo: www.freepik.com