Lucian Romașcanu: „CULTURA are pentru prima dată alocat un buget ce reprezintă 0,1% din PIB, cu 45% mai mare decât în 2021″

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat, recent, că bugetul pentru anul acesta reprezintă 0,1 la sută din PIB, cu 45 la sută mai mult decât în 2021.

Astfel, Ministerul Culturii va avea suficiente fonduri pentru schema de ajutor de stat din sectorul culturii, care a fost foarte afectat de pandemie, din cauza interzicerii spectacolelor și a evenimentelor. Totodată, bugetul echilibrat, centrat pe investiții, face parte, spune Romașcanu, din promisiunea asumată de Partidul Social Democrat atunci când a intrat la guvernare.

O finanțare totală în valoare de 5.000.000 de lei este disponibilă pentru proiecte care se înscriu în patru categorii.

Prima categorie privește intervențiile de urgență, bugetul alocat fiind de 1.500.000 lei. Cea de-a doua categorie se referă la pregătirea documentațiilor tehnico-economice în vederea restaurării monumentelor istorice, categorie căreia i s-a alocat suma de 1.000.000 lei. A treia categorie privește situl Roșia Montană, iar cei 1.000.000 alocați vor servi la efectuarea lucrărilor de întreținere și a reparațiilor necesare.

Și pentru proiectul „Timi­șoara – Capitală Culturală Europeană” este alocat un buget generos, de 1.000.000 lei, pentru lucrări de întreținere și reparații.

După Sibiu, Timișoara va fi al doilea oraș din țară care va deține acest titlu. Pandemia de coronavirus a întârziat proiectul, care trebuia să aibă loc în 2021.

Astfel, Timișoara ar urma să fie Capitală Culturală Europeană anul viitor, alături de Elefsina (Grecia) și Novi Sad (Serbia). „În Timișoara, Elefsina și Novi Sad, capitalele pentru 2021, incertitudinea creată de pandemie a afectat pregătirile aproape la toate nivelurile, de la perspectivele de finanțare la viitoarele reglementări în materie de siguranță. În plus, restricțiile privind călătoriile au redus drastic fluxurile turistice și oportunitățile pentru parteneriate europene și inter­naționale. Măsurile împotriva coronavirusului au încetinit lucrările pregătitoare exact atunci când, în condiții normale, ar fi trebuit să se accelereze”, transmitea Comisia Europeană, în urmă cu doi ani, conform mediafax.ro.

Alte planuri ale ministerului includ restaurarea și conservarea patrimoniului, programe culturale pentru instituțiile subordonate, dar și pentru cele din sectorul independent. De asemenea, bugetul prevede și o serie de investiții majore în ceea ce privește Muzeul Național de Istorie al României, Opera din Iași, restaurarea Vilei Florica, dar și multe altele, ce „reprezintă contribuția celor peste 90 de instituții ale Mi­nisterului Culturii la men­ținerea spiritului românesc”, după cum precizează Romaș­canu într-o postare pe pagina sa de Facebook., citeste mai mult Opiniabuzau.ro