Proprietarii de maşini mai vechi de 15 ani ar putea primi bani de la stat

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a propus ca românii care dețin mașini mai vechi de 15 ani să fie recompensați de stat. Scopul principal ar fi înnoirea parcului auto național și, implicit, reducerea poluării mediului înconjurător.

Ca răspuns la această propunere, beneficiarii ar urma să se angajeze că nu vor mai cumpăra autovehicule second-hand şi că vor folosi sumele de bani primite din partea autorităților pentru a-și achiziționa autovehicule noi mai puţin poluante.

„În PNRR România s-a angajat să reducă numărul vehiculelor mai bătrâne de 15 ani. Până când nu vom avea un guvern care să-şi asume această decizie ar fi prematur, în calitate de ministru interimar, să dau eu soluţia. Propunerea mea este aceeaşi pe care am spus-o de mai multe ori. Statul să vină să susţină predarea acestor maşini mai vechi de 15 ani cu o anumită sumă de bani”, a declarat ministrul interimar Barna.

Taxe mai mari pentru cei cu mașini vechi

În același timp, ministrul Tanczos Barna s-a referit și la taxele locale care, în opinia sa, ar trebui majorate în cazul cetățenilor români care dețin mașini foarte vechi al căror nivel de emisii de dioxid de carbon este foarte ridicat.

„În paralel, să facem posibilă majorarea taxelor locale în cazul maşinilor vechi şi poluante, astfel încât să nu existe nu doar coerciţia, ci şi un sprijin real din partea statului român şi un angajament din partea celor care predau aceste maşini vechi că nu vor mai cumpăra şi nu vor mai înmatricula vehicule mai vechi de 15 ani şi vor folosi sumele respective, dacă doresc, să cumpere maşini mai puţin poluante, noi”, a spus oficialul român.

 

În altă ordine de idei, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat recent că programul Rabla 2021 ar putea beneficia de o nouă suplimentare de buget în contextul în care autoritățile au demarat un proces de identificare a unor resurse financiare necesare unor noi alocări în cadrul programului.

Sursa: Agerpres