Schimbare de comandă la Divizia 2 Infanterie „Getica”

Luni, 28 februarie, la sediul comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica” a avut loc ceremonia militară prilejuită de predarea-primirea comenzii marii unităţi.

Generalul-maior Dragoș-Dumitru IACOB, care a preluat funcția de comandant al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (MNC-SE), a predat comanda Diviziei 2 Infanterie „Getica” generalului-maior Ciprian MARIN.

La activitate au participat generalul-locotenent Gheorghiță VLAD, locţiitorul pentru operații și instrucție al şefului Statului Major al Apărării, șeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale și ai eșaloanelor superioare, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din cadrul diviziei și din garnizoană, reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice locale.

General-maior Ciprian MARIN

Generalul-maior Ciprian Marin este născut la data de 3 mai 1969, în localitatea Ploiești, jud. Prahova şi este absolvent al Liceului militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în anul 1987. A continuat studiile militare de ofiţeri ale Școlii Militare de ofițeri activi „Ioan Vodă”, Sibiu, arma artilerie. În paralel cu îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor pe care a fost încadrat după absolvire, a parcurs diferite forme de pregătire (cursuri de carieră şi de specializare în ţară şi străinătate) corespunzătoare treptelor ierarhiei militare ca ofiţer de artilerie şi ofiţer de stat major la diferite eșaloane militare.

Generalul-maior Ciprian MARIN a fost numit la comanda Diviziei 2 Infanterie „Getica” începând cu data de 28 februarie 2022. Anterior, a deținut din anul 2021 funcția de șef al Direcţiei Operații la Statul Major al Apărării.

De-a lungul carierei sale, generalul-maior Ciprian MARIN a mai ocupat diferite funcţii în unităţi din cadrul forțelor terestre, astfel: comandant pluton cercetare, comandant baterie, ofiţer de stat major Comanda Componentei Terestre, Madrid, Spania, comandant  batalion   artilerie, comandant al Brigăzii 8 Larom „Alexandru Ioan Cuza”, șef al Direcţiei Operații la Statul Major al Apărării.

În anul 2001 a absolvit cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, licențiat în Științe Militare cu specializarea „Conducere interarme-trupe de uscat”, iar în anul 2005 – Combat Readiness Evaluator (Creval) Course, în SUA. Are un master în domeniul „Managementul proiectelor”, SNSPA, București, obținut în anul 2011.

Noul comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” a executat două misiuni în teatrul de operații din Afganistan și de-a lungul carierei, a primit mai multe distincții și titluri de onoare, printre care Emblema „Onoarea Armatei României”, Medalia „Steaua de bronz” – SUA, Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General și Medalia NATO non article 5.  

Este căsătorit și are doi copii.

 

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE