Parlamentul a adoptat Legea offshore

Parlamentul României a adoptat Legea offshore, care prevede ca statul român să câștige 60% din redevențe în urma exploatării gazelor din Marea Neagră. Actul normativ merge la promulgare la președintele Klaus lohannis.

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea offshore, cu 248 de voturi pentru și 34 contra. Propunerea legislativă are ca obiect modificarea și completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi vizează adoptarea unui set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere, precum şi eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh şi 85 lei/MWh), cu menţinerea grilei de impozitare în urma practicării unor preţuri mai mari de 85 lei/MWh. relateaza forbes.ro

Conform legii adoptate, statul ar urma să câștige 60% din redevente în urma exploatării. De asemenea, se mai stipulează și că, în situația unei crize energetice, România are prioritate în asigurarea aprovizionării cu gaze.

Actul normativ a fost susținut de coaliția de guvernare și criticat puternic de parlamentarii AUR, care au provocat un scandal în comisiile Camerei Deputaților.